Bezoek CHILD voorzitter Jaap Mulder

Verslag van bezoek aan door CHILD gesteunde scholen in Moshi, Tanzania en van bespreking met de CHILD-Multiflower staf in Arusha door Jaap Mulder, voorzitter bestuur stichting CHILD, op 26 en 27 februari 2017.

Door een pick-up van Multiflower (MF) werden mijn vrouw Anky en ik ’s ochtends vroeg aan de weg van Arusha naar Moshi opgepikt door Irene Maro, één van de Multiflower-CHILD stafleden en Shem, de chauffeur. Aangekomen in Moshi bezochten we eerst de Moshi Technical Secondary School, waar wij door 4 O-level (Form III en IV) en 5 A-level studenten (Form V), alle door CHILD gesteund, in het gezelschap van hun leerkrachten werden opgewacht. Ter kennismaking volgde een leuke en goede bijeenkomst, waarbij iedere leerling zijn verhaal vertelde, deels met behulp van gebarentaal d.m.v. een doventolk (foto). Zowel de achtergrond als de toekomstplannen van de leerlingen werden belicht. Eén van de jongens had zelfs een speechje voorbereid en tenslotte dankte de leraar ons voor onze hulp, waarbij mijn vrouw en ik een Masai kleed om de schouders kregen gehangen.

Vervolgens bezochten we even verderop de Magereza Primary School, waar we door een grote klas ontvangen werden met uitbundig gezang. Daarna werden we in aanwezigheid van alle (vrouwelijke) leerkrachten onthaald op een demonstratie acrobatiek. Buiten interviewden we alle 5 aanwezige CHILD kinderen (foto). Het hoofd van de school vertelde nog dat 120 leerlingen op zijn school de kosten niet konden opbrengen en of wij de steun dus konden uitbreiden. Toen hij ook nog over nieuwe lokalen begon en ik uitlegde dat we alleen individuele leerlingen duurzaam steunen, kreeg ik de volledige instemming van de aanwezige en uiterst gemotiveerde onderwijzeressen! (zie fotoalbum).

Tenslotte werden we enthousiast ontvangen op de Msandaka Viziwi Primary school voor dove en blinde kinderen, 78 in totaal en alle afkomstig uit een grote regio van Mwanza aan het Victoriameer tot Tanga aan de kust van Noord Tanzania. Zes door CHILD ondersteunde kinderen (foto) vertelden via een doventolk hun verhaal. Indrukwekkend. De school werd voor de gebouwen, een koeienstal en een kippenren, ook gesponsored door de Rotary. De leerkrachten waren alle zeer gemotiveerd en dankbaar voor onze steun aan de individuele leerlingen.

De volgende dag had ik met de vier Child medewerkers van MF een vruchtbaar overleg in Arusha.

Allereerst bedankte ik de MF-stafleden Nahom Mosha, Irene Maro, Sayuni Swai en Eline Masawe (foto) voor hun inzet en enthousiasme bij de uitvoering van het CHILD schoolprogramma en daarnaast Irene voor de uitstekende organisatie van de schoolbezoeken de vorige dag. Ook complimenteerde ik de staf met het zo snel realiseren van een betere verhouding tussen primary en secondary schoolchildren in het nieuwe jaar.

Oosterbeek, 20 maart 2017